SLOGAN KECEMERLANGAN 2017

Monday, October 4, 2010

LAWATAN KOLOBERASI KE SMPN 13, DAN RUMAH ZAKAT, BANDUNG, INDONESIA


ALHAMDULILLAH...AKHIRNYA tercapailah hasrat untuk mengadakan lawatan ke SMPN13 Bandung, Indonesia daalam rangka kerjasama Program ThinkQuest antara SMK Jelai Felda dengan sekolah berkenaan, pada 23 hingga 26 September 2010 . yang lalu.

Rombongan kami seramai 18 orang pelajar dan guru bertolak dari LCCT, KLIA pada jam 8 malam dan selamat mendarat di Bandung pada jam 10 malam. Kehadiran kami disambut oleh ibu Heli Setiawati, guru ThinkQuest SMPN 13 di Lapangan Terbang dan dibawa ke Hotel. Dalam perjalanan kami dibawa meninkmati suasana malam di kota Bandung menaiki bas sekolah yang disediakan. Sempat berhenti sebentar di warung, menikmati jagung bakar yang sangat enak dan yang pastinya tidak kedapatan di Malaysia.

Keesokannya, rombongan terus ke SMPN13 dan kehadiran kami disambut oleh Kepala Sekolah Pak Suryono dan guru-guru serta para siswa/ siswi dengan sambutan yang amat mesra. Melalui taklimat Pak Suryono, ternyata SMPN 13 adalah sebuah sekolah yang hebat dengan markah akriditasi seluruh Indonesia 96%. Walaupun kemudahan fizikal yang ada amat jauh berbeza daripad kita, ternyata mereka jauh ke depan dengan menggunakan kemudahan dengan lebih jitu. Dalam Program ThinkQuest sekolah ini menjadi rujukan bagi sekolah-sekolah seluruh Indonesia malahan hingga ke peringkat Antarabangsa. Saban minggu mereka menerima kunjungan daripada tetamu luar negara.

Banyak yang dapat dipelajari daripada sekolah ini. Selain itu kesungguhaan guru dan pelajar dalam pendidikan amat ketara. Pasukan koir sekolahnya amat matang dan hebat darisegi harmoninya persembahan mereka. Suatu yang menarik bagi pelajar kita pelajari ialah sikap pelajarnya yang mampu belajar sendiri dan tidak segera pulang ke rumah selepas sekolah (jam 11 pagi, Jumaat) sebaliknya mengadakan diskusi sesama rakan dan menyiapkan kerja rumah sendiri tanpa pengawasan guru!

Kami juga sempat melawat Rumah Angklung di Bandung ini. Menariknya melaihatkan mutu persembahan dan bakat anak-anak kecil berumur sekitar 9 tahun yang telah mahir bernmain angklung. Mereka amat menekankan soal warisan budaya bangsa mereka yang harus dipelajari dan dikuasai oleh generasi muda. Di sini juga pembelajaran angklung dilakukan secara profesional di mana diadakan kelas mempelajari angklung, yang menerima pelajar dari serata dunia. Pusat ini lengkap dengan segala aktiviti yang berkaitan angklung iaitu daripada pembuatan angklung di situ sehinggalah kepada konsert atau persembahan yang dipamerkan di situ. Amat teruja sekali apabila penonton dapat belajar angklung bersama-sama hasil tunjukajar pemilik rumah angklung ini sendiri.

Kata orang, kalau melawat Bandung, tidak sah kalau tidak membeli belah...Bandung adalah kota yang indah bagi peminat membeli belah! Pelbagai barangan dengan yang murah dapat dibeli di sini. Bawa wangnya sahaja...harusnya dalam jumlah yang besar...jutaan...

Kami sempat melawat rakan NGO kami di Bandung iaitu Rumah Zakat. Ia merupakan NGO Islam yang menyediakan peluang pendidikan kepada kanak-kanak terbiar dari peringkat SD (sekolah Dasar) hingga ke SMA (Sekolah Menengah Atas). Kegigihan mereka yang terdiri daripada anak-anak muda dalam membela masyarakat terbiar, benar-benar menyentuh hati...Sempat juga kami memberikan sedikit sumbangan untuk kereka di situ..

Namun, perkara yang paling tidak akan dilupai dalam lawatan kami ini ialah kesungguhan dan layanan ibu Heli Setiawati, Decky, Trisha, Mayang, Bandi dan rakannya yang sentiasa bersama kami, melayan kerenah kami dan sentiasa memenuhi permintaan kami untuk sesuatu tujuan tanpa banyak soal. Terima kasih buat semua. Terima kasih buat Pak Suryono yang melapangkan masa seharian untuk melayan di samping memperkenalkan makanan tradisonal Bandung.

Dan, pemgalaman yang paling bermakna adalah apabila terpaksaberjalan kaki ketika menuju ke Lapangan terbang, setelah taksi yang membawa kami enggan menghantar terus ke airport kerana TERLALU MACET.... kami terpaksalah berjalan sehingga hampir 3 kilometer...dan kami tiba lebih awal daripada bas yang membawa anggota rombongan yang lain daripada lawatan ke Tangkuban Perahu..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...